Zakelijk verhuur

Kunst in de posterbak

Uitgelicht: Juna Horstmans

Een interview met Juna Horstmans

Tot het einde van het jaar siert het werk van Juna Horstmans de posterbak op de gevel van TOBACCO Theater in de Nes. Deze Nederlands-Australische illustrator, die pendelt tussen Amsterdam en Londen, maakt betoverende collages waarin patroon en werkelijkheid samenkomen. Wat drijft haar en hoe ontstaat haar werk? We spraken met Juna over haar inspiratie door reizen, alledaagse schoonheid en haar unieke creatieve proces.

Je werk belichaamt een prachtige wisselwerking tussen precisie en verbeelding. Kun je ons vertellen over je creatieve proces, van het eerste idee tot de voltooide collage?

Dank je wel! Mijn werk is geworteld in een gevoel van ontdekking en hoe ik dat vertaal in een levendige nieuwe compositie. Mijn creatieve proces begint meestal met de wereld in te gaan en snapshots te maken van mijn omgeving. Dat kan van alles zijn: een potplant op een balkonrand, de ronding van een straatnaambord of zelfs het spel van schaduwen op een muur. Ik geloof dat er overal inspiratie te vinden is als je de tijd neemt om er echt naar te zoeken.

Terug in mijn atelier gebruik ik deze verzamelde beelden als springplank voor mijn collages. Ik werk met papier, schaar en lijm, ik teken, knip en assembleer afgeleiden van deze beelden en laat mijn verbeelding ze transformeren tot iets nieuws. Het resultaat is een meerlagig proces waarbij ik eerst ruwe vormen vouw en plaats en vervolgens langzaam een ingewikkelde compositie opbouw met minuscule restjes gekleurd papier.

Papieren fragmenten spelen een centrale rol in je kunst. Wat is het aan papier als medium dat je aanspreekt en hoe kies je je materialen?

Er is iets met de tactiele aard van papier waar ik nooit overheen kom. Als een zeer praktisch persoon vind ik dat het werken met papier me in staat stelt om me op een dieper, meer fysiek niveau met mijn praktijk te verbinden. De veelzijdigheid van papier – het kan gevouwen, gekreukeld en gescheurd worden – biedt eindeloze mogelijkheden voor onderzoek en experimenten, waardoor ik kan spelen met nieuwe vormen, texturen en lagen.

Veel van het papier dat ik gebruik is gevonden of gerecycled. Ik heb een gewoonte ontwikkeld om materialen te verzamelen zoals chocoladewikkels, cadeaupapier of alles met een interessante textuur of kleur. Ik haal ook wat papier bij Vlieger, mijn favoriete papierwinkel in Amsterdam, die zo’n rijke variĆ«teit heeft. De laatste tijd experimenteer ik met schilderen en spuiten op papier, wat een extra dimensie toevoegt aan het medium en de mogelijkheden in mijn werk vergroot.

Wat is de meest ongewone of onverwachte inspiratiebron die je ooit hebt gehad?

Een van de meest onverwachte inspiratiebronnen voor mij zijn de deuropeningen en muren die ik op reis tegenkom, vooral in Europa. Altijd als ik op vakantie ben, voel ik me aangetrokken tot hun texturen, patronen en unieke details. Plaatsen als Italiƫ en Spanje, met hun ingewikkelde tegelwerk en prachtig verouderde oppervlakken, hebben een blijvende indruk achtergelaten. Deze elementen zijn van grote invloed op mijn werk en inspireren me in de manier waarop ik kleur, gelaagdheid en compositie benader.