Richard Terborg-Le Bouffon

Richard is een Conceptual Fashion, portret en Fine-Art fotograaf. Richard probeert mensen te laten stoppen met praten, maar te laten doen.

De op Curaçao geboren Richard Terborg is een energieke persoonlijkheid die prettig nadrukkelijk aanwezig is. Richard paste als gothic-achtig persoon niet echt binnen de cultuur van Curaçao en verhuisde naar Nederland waar hij, na zijn studie als ICT-netwerk specialist aan de slag ging.

Fotografie interesseerde hem en hij begon te schieten op de route van en naar zijn werk. Op Flickr werden zijn foto’s populair en begon hij zichzelf fotografisch uit te dagen en restricties op te leggen.  Dat begon zo rond 2009 met een serie ’things looking at me’, waarbij camera’s in huishoudelijke apparaten werden gezet en de zelftimer afdrukt terwijl iemand in het apparaat kijkt.

In 2010 kreeg hij zijn eerste cover op Digifoto Pro over extreme fotografie, waarbij hij zijn verhaal goot in de vorm van een zombiedagboek.

Inmiddels is Richard 6 jaar fulltime fotograaf, werkt in diverse studio’s en doet vaak samen met bevriende fotografen, modellen en visagisten. Hij schets letterlijk een idee voor een serie en haalt daarvoor materialen bij een bouwmarkt, tweedehands winkels of uit de plaatselijke plantsoenen. Nog steeds maakt hij graag selfies en zijn verjaardagserie is spraakmakend en populair bij zijn vele volgers. Door het aanvaarden van een paar opdrachten per jaar, die hem een basisinkomen geven om van te leven, heeft hij de rest van het jaar alle vrijheid om precies te doen wat hij wil.’ Als je wil dat ik het voor je schiet: keep me alive’.

Richard is van mening dat je creativiteit kunt forceren. Noem voor je zelf een aantal type modellen, verhalen, stijlen, thema’s, kleuren en accessoires en ga afstrepen. Wat erover kan blijven is bijvoorbeeld een oud vrouwtje in een Bentley in een rode jurk en met dat als basis ga je fotograferen. Het laatste hoogtepunt is dat Richard de fotografie verzorgde van de cover voor de Nederlandse VOGUE.

Richard organiseerde in 2016 een van zijn eerste serieuze exposities en deed dat bij ons hier in het TOBACCO Theater. Als dank hiervoor ontvingen we dit fantastische portret “Le Bouffon’ dat je blijft aankijken en je in gehele verwarring brengt. Is het een man, vrouw of …. Het fascineert ongelofelijk en maakt van De Studio een plek om langer te willen verblijven. Want is hij/zij boos, jaloers, vals, gemeen, boos… Je mag het zelf zeggen. Dat is het mooie aan de kunst van Richard Terborg. Je kan er lang over gaan praten maar beter is het als je het laat ervaren.

X