Meeus van Dis – Het JipSieRijk

Je komt het werk van Van Dis op verschillende plekken en in verschillende hoedanigheden tegen. Maar het nachtleven heeft op hem een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Van Dis: “In de eerste plaats vanwege de muziek. Maar ook omdat mensen er naartoe gaan om een leuke avond te hebben, weg van hun dagelijkse sores. Ik ben dan een radartje in de gehele ervaring. Ik kan een extra laag aan de muziek toevoegen en het euforische gevoel proberen te intensiveren.”

Volgens Van Dis zijn er een aantal dingen heel belangrijk in de club: het bewaren van de intimiteit en het leggen van accenten op visueel strategische plekken. “Wat opmerkelijk is aan licht is dat het vaak heel erg opvalt als het lichtontwerp niet goed is gedaan. Een goed lichtontwerp valt vaak samen met de omgeving, het wordt één geheel, alsof het altijd al zo was.

Toen we onze hoge strak witte zaal zo goed als voltooid hadden, voelden we toch dat er iets ontbrak.

De hoogte van het voorste gedeelte (10 meter) van De Studio zou eigenlijk een extra accent moeten hebben om de bezoekers met de neus omhoog te laten gaan en de hoogte daardoor nog meer zouden kunnen ervaren.

De locatie had volgens ons een lichtkunstwerk nodig. En niet zomaar eentje. Een kunstwerk dat van alle kanten en dus vooral van onderen een nieuwe lichtval zou geven en liefst ook nog vanuit verschillende posities zou veranderen van vorm. Zoek dan maar eens iemand die dat kan realiseren. We kwamen al snel bij Meeus van Dis en hebben hem gevraagd een lichtkunstwerk te vervaardigen met licht dat van nature niet heel populair is namelijk TL licht.

 

Het verbluffende resultaat is nu te aanschouwen. ‘Het Jipsierijk’ vernoemd naar de drie zonen van de eigenaar van het TOBACCO Theater, staat vol bravoure te shinen in onze Studio.

Waar je ook staat, je beleeft steeds weer een ander kunstwerk. Met het TL licht dat door de vormgeving een extra uitstraling krijgt en het dak van De Studio doet sidderen van genot.

X