Fiep Westendorp-AMO

Sophia Maria (Fiep) Westendorp (Zaltbommel, 17 december 1916 – Amsterdam, 3 februari 2004) was en is nog steeds wel Nederlands meest bekende tekenares, die vooral bekend werd door de tekeningen van Jip en Janneke. De kinderverhalen geschreven door Annie M.G. Schmidt.

Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Floddertje: wie is er niet mee opgegroeid? Hun tekenares Fiep Westendorp zou in 2016 honderd zijn geworden. Haar werk is nog springlevend.

Het werk van Fiep Westendorp kent iedereen; is het niet uit de boekenkast, dan toch wel van de Jip en Janneke broodtrommels en -pyjama’s van de Hema. Maar wie was Fiep Westendorp? Een bescheiden, harde werker die niet gauw tevreden was.

Haar leven speelde zich af achter de tekentafel. Ze moest haar brood verdienen met haar illustraties, dus haar productiviteit was enorm. Kasten vol tekeningen heeft ze gemaakt.

De tekeningen die Fiep maakte van Pim en Pom voor Het Parool moesten altijd op vrijdagochtend worden aangeleverd. De tekst daarvan kreeg ze vaak pas heel laat in de middag door, maar afraffelen, ho maar. Ze zat rustig tot vier uur ’s nachts te werken tot het perfect was. Dan ging ze lopend naar de Parool-redactie om het toch nog op tijd aan te leveren. Zo was ze.
Westendorp was niet alleen een harde werker. Ze hield veel van gezelligheid. Hoe ze over andere mensen sprak, was altijd liefdevol.
Haar nalatenschap is ondergebracht in de stichting ‘Fiep Westendorp Foundation’.

X