Anton Heyboer – De CanCan Danseres

Anton Heyboer (Sabang, 9 februari 1924 – Den Ilp, 9 april 2005) was een van de bekendste kunstenaars van de afgelopen eeuw. Hij woonde met vier (!) vrouwen in een commune in Den Ilp (Landsmeer). De ‘vijfde’ vrouw was zijn kunstverkoopster aan de overkant.

Vele werken van zijn hand zijn aangekocht door internationaal bekende musea in Europa en Amerika, zoals Museum of Modern Art (MoMA) in New York, het Haags Gemeentemuseum, het Amsterdams Stedelijk Museum, Museum van Bommel en van Dam, SFMoMA in San Francisco, The New Orleans Museum of Art, Museum of Fine Arts in Boston, British Museum en Tate Gallery in Londen, Haifa Museum of Art in Israel, MuHKA in Antwerpen, Ohara Museum of Art in Japan, en vele andere musea in binnen en buitenland.

Anton Heyboer bezat als kind al een buitengewoon inzicht in het ‘wezen der dingen’. Hij herkende echt en onecht met totale zekerheid. Het gevolg was dat hij niet in de maatschappij kon leven. Aanpassen was voor hem niet mogelijk.

In 1951, toen hij 27 jaar was, herkende hij in een stervend katertje zijn eigen gevoel van totale eenzaamheid en vroeg om opname in Santpoort, een ‘krankzinnigengesticht’ zoals dat toen genoemd werd. Daar, in de relatieve veiligheid van een cel, werd de kunstenaar geboren. Voor die tijd had hij al getekend, en niet onverdienstelijk. Maar na Santpoort kreeg zijn werk de onmiskenbare signatuur van een “Anton Heyboer”. Toen was het bezield.

Hij leefde zo hevig, dat hij zichzelf uitputte. Hij maakte al zijn energie altijd helemaal op, werkte te hard en te lang. Als hij niet kon creeëren had het leven geen zin.

Anton heeft in zijn kunst een systeem ontwikkeld. Dit is het universele systeem van de ziel. Hij is de enige artiest ter wereld die dit ook tot werkelijkheid maakte in zijn leven. Zowel zichzelf als zijn vrouwen heeft hij de posities in zijn systeem gegeven. Niet als stilstaande plaats maar als dagelijkse wisseling van onderlinge verhoudingen. Het blijkt een sterk en levensvatbaar geheel, dat ook na zijn dood voortleeft.

Op 10 april 2002 werd Heyboer Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Het schilderij ‘De Can Can danseres’ dat we in 2004 hebben aangekocht laat een CanCan danseres zien uit de Parijse nachtclub Moulin Rouge. Ze kijkt ondeugend vanachter haar rechterschouder naar het publiek en tilt haar rok omhoog en toont daarmee haar lange benen met zwarte jarretels en haar voluptueuze billenpartij. En die veeg in het midden mijnheer Heijboer…ja dat is de … Het mooiste stukje ter wereld waar al het leven begint. Aldus Anton Heijboer.

X